Toți românii cu mașini pe benzină și motornă trebuie să afle asta. Vestea despre ce se întâmplă la pompă
Ultimele luni au dus prețul litrului de benzină și motorină la un nivel record. Cei mai mulți șoferi deja se întreabă când e posibil ca acesta să crească la nivelul pre-pandemiei. Acum avem și-o evaluare oficială.
În al doilea trimestru din 2020 – adică perioada aprilie – iunie – cererea de petrol a fost cu 17,8 milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiștii susțin că, în 2020, cererea de petrol va scădea în acest an cu 8,1 milioane de barili pe zi. Iar în 2021 va crește cu 5,7 milioane de barili pe zi în 2021.
Estimările sunt că abia din 2021 cererea și consumul vor crește. În acest context vine și-o analiză recent de la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite ale Americii.
Când o să crească iar prețul la benzină și motorină
Estimările analiștilor indică o revenire deplină a prețului abia în 2022. Potrivit băncii, combustibilii de avion sunt „cei mai mari perdanţi” ai crizei generate de coronavirus.
Până la sfârşitul lui 2020, cererea va înregistra o scădere de 8%, urmând să recupereze şase procente în 2021 şi să îşi revină la normal în 2022, conform Goldman Sachs, citată de Mediafax. Estimările vin după ce preţul combustibililor a raportat o recuperare dramatică în cele trei luni până în luna iunie, înregistrând cea mai bună evaluare trimestrială din ultimii 30 de ani.
Pe 1 iulie, preţul unui baril de petrol Brent Crude a atins 42,75 de dolari. Asta e o creştere cu 1,7%, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,5% până la 40,43 de dolari.
Când vine vorba de ce se întâmplă în România, pe 6 iulie, cel mai mic preț la benzină era la Piatra Neamț, cu un litru la 4,27 lei. Litrul de motorină e la 4,39 lei în Bihor. Când vine vorba de orașe mai mari, în București benzina e la 4,29 lei, iar motorina la 4,51 lei. În Constanța, de exemplu, litrul de benzină e la 4,36 lei, iar litrul de motorină la 4,45 lei.